Wyszukiwarka
fasolka po bretońsku
- 500 g fasoli biały jaś
- 250 g boczku pokrojonego w drobną kostkę
- 250 g kiełbasy pokrojonej w półplasterki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 cebule drobno posiekane
- 1 łyżka mąki
- 200 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- Fasolę dobrze opułkać, zalać wodą o objętości 3 razy większej niż fasola i odstawić na noc
- Przełożyć fasolę razem z wodą, w której się moczyła do żeliwnego garnka i gotować przez 1 godzinę
- W mniejszym garnku żeliwnym rozgrzać olej, smażyć cebulę przez 8 minut. Dodać boczek i kiełbasę i smażyć ciągle mieszając aż sie zarumienią.
- Przełożyć mięso z cebulą do fasoli, dodać przecier pomidorowy wymieszany z mąką, słodką i ostrą paprykę, doprawić do smaku solą i pieprzem i dusić na wolnym ogniu jeszcze przez 1 godzinę.