logo kominki Godin Polska
Wyszukiwarka
Szukaj w produktach Godin



fasolka po bretońsku

garnek żeliwny garnki żeliwne fasolka po bretońsku
  • 500 g fasoli biały jaś
  • 250 g boczku pokrojonego w drobną kostkę
  • 250 g kiełbasy pokrojonej w półplasterki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 cebule drobno posiekane
  • 1 łyżka mąki
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  1. Fasolę dobrze opułkać, zalać wodą o objętości 3 razy większej niż fasola i odstawić na noc
  2. Przełożyć fasolę razem z wodą, w której się moczyła do żeliwnego garnka i gotować przez 1 godzinę
  3. W mniejszym garnku żeliwnym rozgrzać olej, smażyć cebulę przez 8 minut. Dodać boczek i kiełbasę i smażyć ciągle mieszając aż sie zarumienią.
  4. Przełożyć mięso z cebulą do fasoli, dodać przecier pomidorowy wymieszany z mąką, słodką i ostrą paprykę, doprawić do smaku solą i pieprzem i dusić na wolnym ogniu jeszcze przez 1 godzinę.